50. Yıl Etkinlikleri
6 ŞUBAT DEPREMLERİ SONRASI MALATYA

Kongre

50. Yıl Etkinlikleri
6 Şubat Depremleri Sonrası Malatya

Konser

Malatya'da Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi 2025 ‘Güçlü Yapılar, Güvenli Yarınlar’

Malatya, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde, "Güçlü Yapılar Güvenli Yarınlar" sloganıyla önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi'nin öncülüğünde, Valilik, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Turgut Özal Üniversitesi'nin destekleriyle düzenlenen "Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi 2025", gerçekleştirildi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen zirveye, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, akademisyenler, sektör temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Zirve, Yapı Teknolojileri ve Yapı Malzemeleri sergisinin açılışıyla başladı.

Yapı Teknolojileri ve Yapı Malzemeleri sergi stantlarının açılışını takiben, 'Güçlü Yapılar, Güvenli Yarınlar' temalı Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi 2025'in konferans bölümüne geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Başkan Er, bu zorlu süreçte bir yönetici olarak hissettiği derin sorumluluğu dile getirerek, her bir kaybın toplumda derin izler bıraktığını ifade etti. Depremin üzerinden geçen iki yılın, yaşanan acılarla dolu olduğunu ve bu süreçte depreme dayanıklı şehirler inşa etmenin öneminin daha da arttığını vurguladı. Başkan Er, plansız yapılaşmanın artık son bulması gerektiğini ve bu konuda herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Sunumlar yapıldı

Zirvede, deprem ve yapı teknolojileri alanındaki uzmanlar tarafından önemli sunumlar yapıldı. İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı İnşaat Mühendisliği Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, binalardaki yapım kusurları ve güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkmen deprem sonrası sahada inceledikleri yüzlerce binada tekrarlayan sorunlarla karşılaştıklarını belirtti. Yapıların tasarımından projelerine, işçilik hatalarından kullanılan beton ve donatıya kadar pek çok alanda ciddi eksiklikler tespit ettiklerini vurguladı. Bu hataların bir araya gelerek yapıların yıkımına neden olduğunu ifade eden Türkmen, adeta binaları yıkmak için çaba gösterilmiş gibi bir tabloyla karşılaştıklarını dile getirdi. Öte yandan, günümüzde dünyanın farklı yerlerinde bin metreyi aşan yüksek yapıların bile güvenli bir şekilde inşa edilebildiğini, bu yapıların depremde salınım yapmalarına rağmen yıkılmadığını belirtti. Prof. Dr. Türkmen, sunumunda ayrıca binalardaki deprem hasarlarının temel nedenleri ve güçlendirme yöntemleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

“Bilinç depremi Durdurmaz, Ama Felaketi Engeller”

Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sancar, Malatya Fayı'nın deprem potansiyelini analiz ettiklerini belirterek Malatya fay hattının risklerini ve bölgede bulunan fay hatlarıyla ilişkilerini de anlatan Doç. Dr. Sancar, yapılan bilimsel çalışmalardan bahsetti. Malatya fay zonu ile ilgili detaylı çalışmaların yapıldığını belirten Doç. Dr. Sancar son olarak, “Bilinç depremi Durdurmaz, Ama Felaketi Engeller” dedi.

İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Talha Sarıcı ise, depreme dirençli yapılarda zemin etüdünün önemine dikkat çekken bir sunum gerçekleştirdi, sunumunda, 'İçinde yaşadığımız yapılar, barajlar ve yolların zeminle bağlantılı olmak zorunda olduğunu' vurgulayarak, zeminin bu bağlamda büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Sarıcı, konut yapılarının zemin özelliklerine dair bilimsel verilerin açık ve net olduğunu ifade etti.

Zirvenin ikinci oturumunda, yapı sektöründeki teknolojik yenilikler ele alındı. El aletleri ve ölçüm teknolojileri, novatif duvar kaplama ve dış cephe boya teknikleri, su iletimi ve yalıtım teknolojileri, güçlendirme ve montaj teknolojileri gibi konularda sunumlar yapıldı. Ayrıca, hazır beton, makine ile uygulanan sıva ve şap teknolojileri hakkında da bilgilendirme yapıldı.


Etkinlikten Kareler

6 Şubat Depremleri Sonrası Malatya Kongresi'nden kareler


Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri
Türk Halk Müziği Konseri